Smaller Default Larger
2015. február 25., szerda 21:26

Sikerrecept a'la KönyvBár

Írta: 
Értékelés:
(17 szavazat)

Végy egy adag eredeti ötletet, saját kútfőből – ez az alapja mindennek

Körítsd egy hangzatos címmel, elnevezéssel - itt is törekedj az eredetiségre. Mielőtt azonban kisütöd, spékeld meg lelkesedéssel, majd keverj hozzá temérdek türelmet. A „hab a tortán” legyen dekorációként az elégedettség, ezt azonban kellő mértékkel kezeld. A lényeg az, hogy főzd bele a szíved-lelked, és amikor már terítéken a teljes mű, ízlelgesd, kóstolgasd, de a hozzávalókon ne változtass.


Egyszerre nyújt szellemi és kulináris élvezetet a Budapest szívében nemrégiben megnyílt KönyvBár. A hely, ahol a könyvek terítékre kerülnek, ahol a szavak testet öltenek.


– Minden a receptben leírtak szerint történt? - kérdezem Béky Ildikótól, aki társával, Szalay Gáborral együtt álmodta meg az étterem megnyitását.


– Mindig is szerettünk volna egy éttermet, ez minden ember vágya, így voltunk ezzel mi is. Nagyon szeretek főzni, tehát az elsődleges szempont a gasztronómia iránti érdeklődés, kötődés volt, persze ehhez párosult az irodalom, a filmek szeretete is. A végleges döntésben az is szerepet játszott, hogy korábban lakáséttermet üzemeltettünk és tulajdonképpen ennek a sikerén felbuzdulva született az ötlet, hogy szélesebb körben is megpróbáljuk. A negyedévente megnyíló lakásétteremnek mindig más nevet adtunk, volt Falatbár, Nemdebár és Degusztabár. Tehát a „bár” szó adott volt, aztán nekem jutott eszembe, hogy mi lenne, ha megfőznénk pl. a Harry Potter könyv egyik ételét, így született a KönyvBár elnevezés.


– Gondolom nem volt egyszerű a megfelelő helyet megtalálni a városban.


– Sok utánajárással találtuk meg ezt a kiváló ingatlant a VII. kerületben, itt korábban is étterem üzemelt, de mi átalakítottuk.


– Ez remekül sikerült, ugyanis az étterembe belépve az ember egy könyvtárban vagy legalábbis könyvesboltban érezheti magát, ahol a polcokon garmadában állnak a remekművek. A terem egyik szegletében játszósarok is van a gyerekeknek. Megmondom őszintén, amint megtudtam, hogy megnyílt az étterem, ahol úgymond könyveket főznek, nekem egyből Krúdy ugrott be és a Szindbád, illetve a Huszárik által készült filmben a húslevesjelenet, és a felejthetetlen Latinovits Zoltán, meg a velőscsont. Nos, nem csak én voltam ezzel így.– Nekünk is eszünkbe jutott, meg a vendégeinknek is. Főzünk mi is húslevest, fácánlevest, de egyelőre Krúdyval még várunk – mondja Ildikó. Az „Indul a bakterház” volt a főpróbánk. Nemcsak egy jellegzetes ételt készítettünk, hanem egy egész menüsort. Szerepelt rajta a 'tésasszony levese a cipőpertlivel, persze nem pertlivel készítettük... majd az ebenguba, meg a lekvárosgombóc.Terítékre került még Vuk és Micimacó menüje is, Az egymás szemében című Szilvási Lajos kötet, de az emberek „ették” a „Sörgyári capriccio”-t is. Ezen a héten az Amerikai psycho tarolt.


– Mi volt a legmerészebb vállalkozás?


– „A szürke ötven árnyalata”, amelyet nem volt egyszerű feladat megoldani, hiszen a regényben nincs igazán jellegzetes ételsor, ezért inkább a könyv hangulatát próbáltuk felidézni, visszaadni - mondja Ildikó. 

Itt egy vallomással tartozom. Az első kötetet olvastam, és én sem úgy emlékszem, hogy az ennivalókon lett volna a fő hangsúly, a filmet viszont nem láttam... Beszélgetésünk végén próbálom megtudni, mi lesz a következő ehető könyv, ezt azonban Ildikó nem árulja el. Minden szerdán teszik közzé az étterem honlapján a könyvet, vasárnap pedig a menüt. Igyekeznek figyelembe venni a vendégek javaslatait is, de a kiválasztásnál az is szempont, hogy egyaránt legyen benne magyar és világirodalmi, valamint gyermekkönyv és film is. Minden más az „olvasókon” múlik, engem például sikerült „megfőzniük”.

Utoljára frissítve: 2015. február 25., szerda 21:52
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned